30 Zář

Babiččin bramborový chléb

Potřebujeme:

  • 1 kg mouky (750 g bílé, 250 g tmavé žitné)
  • 375 g brambor
  • 1 kostka kvasnic
  • Voda
  • Sůl
  • Kmín

Postup:

Do mísy prosejeme přes sítko mouku a uděláme dolík, do kterého přidáme kousek namočeného kvásku (buď z předešlého chleba, nebo si 3 dny předem smícháme malé množství mouky, kvasnic, vlažné vody a vařených brambor a necháme odstát), kvasnice, vodu, a zpracujeme v řídké těsto. Necháme 3 hodiny odpočinout.

Nastrouháme si vařené brambory, které společně se solí a kmínem postupně vmícháme do odpočinutého těsta, dokud nezhoustne ve středně husté těsto. Další 2 hodiny necháme odpočinout.

Převálíme a těsto dáme do ošatky vysypané moukou. Troubu rozpálíme na maximum a na pomoučený plech vyklopíme chléb, potřeme jej vodou a dáme do rozpálené trouby, aby se vytvořila pěkná kůrka.

Pak troubu zeslabíme a pečeme mírně asi 1 hodinu a 45 minut.