08 Zář

Žitný chléb

Žitný chléb nám velmi pomáhá při čištění střev, pozor ale na jeho nadměrnou konzumaci. Žito obsahuje velké množství sacharidů (kolem 70 %) a tuků, které nám mohou udělat vrásky na čele při příští návštěvě váhy. Proto bychom měli konzumovat chléb v rozumné míře.

Potřebujeme:

  • 1 šálek mandlové mouky
  • ¾ šálku lněných semínek
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky citronové šťávy
  • 3 vajíčka
  • 2 lžíce olivového oleje    
  • ¼ šálku vody
  • 1 lžička medu
  • 1-2 lžíce kmínu

Postup:

  1. Do velké mísy smícháme mandlovou mouku, len, sůl, jedlou sodu a citronovou šťávu
  2. V menší míse smícháme vejce, olej, vodu a med
  3. Smícháme obě směsi dohromady a přidáme kmín
  4. Necháme těsto odležet na 3 minuty pro zahuštění
  5. Mezitím si vymažeme plech a vložíme do něj těsto
  6. Pečeme při 175 °C po dobu 30-35 minut
  7. Po vytažení z trouby necháme vychladnout cca 2 hodiny

Tip: Pokud trpíme častými zácpami, žitný chléb s pravidelným pitným režimem nás starostí zbaví. Pozor ale na černý čaj, který zácpu způsobuje!

08 Zář

Bezlepkový paleo chleba

Bezlepkový chléb nebo také paleo chléb je velmi výživný, protože obsahuje pouze ingredience, které jsou bohaté na bílkoviny. Jediné sladidlo, které se v receptu vyskytuje, je lehce stravitelný med.

Potřebujeme:

  • 2 šálky mandlové mouky
  • 2 lžíce kokosové moučky
  • ¼ šálku lněného semínka
  • ¼ lžičky mořské soli
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 5 vajec
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce jablečného octu

Postup:

  1. Smícháme mandlovou mouku, kokosovou moučku, lněné semínko, sůl a jedlou sodu v kuchyňském robotu
  2. Přidáme vejce, olej, med, jablečný ocet a opět promícháme
  3. Těsto vlijeme do vymaštěné formy na chléb
  4. Pečeme při 175 °C po dobu 30 minut
  5. Vytáhneme chleba a necháme 2 hodiny vychladnout

TIP:  Paleo dieta!

Upečte si tento chléb již brzy ráno a celý den konzumujte pouze bezlepkový chléb se zeleninou a pijte jen obyčejnou vodu. Dieta je to velmi jednoduchá a mnohem účinnější než při konzumaci normálního chleba, který obsahuje velké množství cukrů a tím vede k růstu váhy.