08 Zář

Žitný chléb

Žitný chléb nám velmi pomáhá při čištění střev, pozor ale na jeho nadměrnou konzumaci. Žito obsahuje velké množství sacharidů (kolem 70 %) a tuků, které nám mohou udělat vrásky na čele při příští návštěvě váhy. Proto bychom měli konzumovat chléb v rozumné míře.

Potřebujeme:

  • 1 šálek mandlové mouky
  • ¾ šálku lněných semínek
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky citronové šťávy
  • 3 vajíčka
  • 2 lžíce olivového oleje    
  • ¼ šálku vody
  • 1 lžička medu
  • 1-2 lžíce kmínu

Postup:

  1. Do velké mísy smícháme mandlovou mouku, len, sůl, jedlou sodu a citronovou šťávu
  2. V menší míse smícháme vejce, olej, vodu a med
  3. Smícháme obě směsi dohromady a přidáme kmín
  4. Necháme těsto odležet na 3 minuty pro zahuštění
  5. Mezitím si vymažeme plech a vložíme do něj těsto
  6. Pečeme při 175 °C po dobu 30-35 minut
  7. Po vytažení z trouby necháme vychladnout cca 2 hodiny

Tip: Pokud trpíme častými zácpami, žitný chléb s pravidelným pitným režimem nás starostí zbaví. Pozor ale na černý čaj, který zácpu způsobuje!