Žitný chléb nám velmi pomáhá při čištění střev, pozor ale na jeho nadměrnou konzumaci. Žito obsahuje velké množství sacharidů (kolem 70 %) a tuků, které nám mohou udělat vrásky na čele při příští návštěvě váhy. Proto bychom měli konzumovat chléb v rozumné míře.
Potřebujeme:
- 1 šálek mandlové mouky
- ¾ šálku lněných semínek
- půl lžičky soli
- půl lžičky jedlé sody
- půl lžičky citronové šťávy
- 3 vajíčka
- 2 lžíce olivového oleje
- ¼ šálku vody
- 1 lžička medu
- 1-2 lžíce kmínu
Postup:
- Do velké mísy smícháme mandlovou mouku, len, sůl, jedlou sodu a citronovou šťávu
- V menší míse smícháme vejce, olej, vodu a med
- Smícháme obě směsi dohromady a přidáme kmín
- Necháme těsto odležet na 3 minuty pro zahuštění
- Mezitím si vymažeme plech a vložíme do něj těsto
- Pečeme při 175 °C po dobu 30-35 minut
- Po vytažení z trouby necháme vychladnout cca 2 hodiny
Tip: Pokud trpíme častými zácpami, žitný chléb s pravidelným pitným režimem nás starostí zbaví. Pozor ale na černý čaj, který zácpu způsobuje!