Celozrnná mouka obsahuje rozemletá celá zrna na rozdíl od „bílé“ mouky, která obsahuje pouze vnitřní část zrna (endosperm). Celozrnná mouka má tak vyšší nutriční hodnotu a je výživnější. Více o srovnání bílé mouky s celozrnnou moukou.
Potřebujeme:
- 2,5 lžičky instantního droždí
- 1/3 šálku vody
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- 1/4 šálku medu nebo javorový sirup
- 3,5 šálku celozrnné mouky
- 1/4 šálku odtučněného sušeného mléka
- 1 lžička soli
Postup:
- Do velké mísy smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme,
dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn - Poté přesuneme těsto do mísy lehce vymaštěné olejem a modelujeme,
dokud se nám nebude zdát hladké a vláčné - Dále položíme těsto do mísy, kterou přikryjeme,
a necháme těsto kynout 60-70 minut na teplém místě - Až nám těsto nakyne, přeneseme jej do oleje vymazané pracovní plochy
a vytvarujeme jej - Poté bochník opět necháme kynout 60-70 minut
- Mezitím si předehřejeme troubu na 175 °C
- Chléb pečeme asi 40-50 minut, záleží na troubě a barvě kůrky