Rubriky
Domácí chleba

Chléb z droždí od Petry

Chléb je tu s námi v různých podobách už asi 5000 let. Za dob českých králů se mu dostávalo velké pocty, kdy jej při korunovaci upřednostňovali dokonce před zlatem. V dnešní době mám ale pocit, že se mu nedostává ani z poloviny takové pozornosti jako kdysi.

Rubriky
Domácí chleba

Babiččin bramborový chléb

Potřebujeme:

  • 1 kg mouky (750 g bílé, 250 g tmavé žitné)
  • 375 g brambor
  • 1 kostka kvasnic
  • Voda
  • Sůl
  • Kmín
Rubriky
Domácí chleba

Pšenično-žitný domácí chleba

Máte s přípravou chleba někdy trápení? Někdy vám málo vykyne. Jindy raději vůbec nanaskočí kůrka. Nevěšte hlavu a buďte trpěliví. Základem je totiž na těsto nespěchat a pořádně se mu věnovat. S takovou péčí a láskou se vám povést prostě musí!

Rubriky
Domácí chleba

Celozrnný chléb

Celozrnná mouka obsahuje rozemletá celá zrna na rozdíl od „bílé“ mouky, která obsahuje pouze vnitřní část zrna (endosperm). Celozrnná mouka má tak vyšší nutriční hodnotu a je výživnější. Více o srovnání bílé mouky s celozrnnou moukou.

Rubriky
Domácí chleba

Kváskový chléb

Dříve než se pustíme do samotného receptu, tak si ujasníme, co vlastně ten kvásek je. Lidé, kteří rádi pečou například koláče (nebo tzv. buchty) si budou nejspíše myslet, že kvásek je směs používaná pouze na sladké pečení (připravený z droždí, mléka a cukru). My zkušení chlebaři však víme, že kvásek na pečení chleba získáme prokvašováním mouky s vodou.

Rubriky
Domácí chleba

Žitný chléb

Žitný chléb nám velmi pomáhá při čištění střev, pozor ale na jeho nadměrnou konzumaci. Žito obsahuje velké množství sacharidů (kolem 70 %) a tuků, které nám mohou udělat vrásky na čele při příští návštěvě váhy. Proto bychom měli konzumovat chléb v rozumné míře.