Upečte si domácí kváskový chléb – jednoduše a chutně

Už řadu let si říkáte, že chleba z obchodu je dobrý sotva ten první den a pak je z něj suchá hmota bez chuti? Upečte si vlastní domácí kváskový chléb! Přečtěte si, jak jednoduše vyrobit kvásek a proč vám kváskový chleba vydrží mnohem déle.

Stále zdražující se suroviny a tlak na zjednodušení technologie výroby, aby se vyprodukovalo co nejvíce kusů s minimálními náklady – to vše donutilo mnoho pekáren dodávajících pečivo do obchodních řetězců k pečení o poznání méně kvalitních chlebů. Na první pohled vypadají téměř všechny z nich skvěle, hezky voní a mají křupavou kůrku. Druhý až třetí den ale takový chleba velmi rychle ztrácí na kvalitě, drolí se, je suchý, bez chuti, o další dva dny později už nezřídka kdy objevíte počínající plíseň a chleba letí do koše. Pro kvalitní kváskový chleba můžete samozřejmě zamířit do místní pekárny, ale obvykle si za něj nemálo připlatíte. 

Jak na kvásek?

„Tak si vyrob vlastní chleba, není to nic těžkého,“ slýcháte od svých přátel, ale stále jste nějak nesebrali odvahu to opravdu vyzkoušet, protože připravit dobrý kvásek vám připadá jako alchymie pro pokročilé? Ve spolupráci s Ivou Georgievovou, která se mimo jiné zabývá zdravým životním stylem a ájurvédou, kdy v souladu s jejími principy začala měnit vlastní stravovací návyky a vymýšlet recepty, které jsou důležitým předpokladem k dlouhému a šťastnému životu, se toho už nemusíte bát.

V jedné ze svých knih tak rozepsala recept na kvásek, o němž říká, že to sice stále není ten „nejsprávnější“, ale je jednoduchou, chutnou a zdravější variantou oproti jen drožďovému. Přizpůsobila jej tak zaměstnaným ženám a mužům i všem, kteří tolik milují kůrku a těm, co by rádi snížili poměr droždí v kynutém těstě, ale zároveň jim nevadí, pokud ho tam malinko je. 

Kvásek je potřeba si připravit už 3 dny před samotnou výrobou chleba:

První den počáteční výroby kvásku

Budeme potřebovat:

  • 1/5 kostičky droždí
  • 4 rovné lžíce celozrnné žitné mouky
  • 2 dcl teplé vody
  • ½ lžičky třtinového cukru

Zamícháme, dáme do zavařovací sklenice (od okurek, vejde se tam 0,7 litru vody). Víčko necháme mírně poodkryté.

Druhý den

Přidáme 4 rovné lžíce celozrnné žitné mouky a 2 dcl teplé vody. Přimícháme a jemně přikryjeme. Na směsi má být znát, že kvasí.

Třetí den

Přidáme 4 rovné lžíce celozrnné žitné mouky a 2 dcl teplé vody. Přimícháme a můžeme zadělat chleba. Na směsi má být znát, že kvasí, pokud ne, přidáme trošku droždí (1/4 kostičky)

Fotka od Devanath

Chleba 

Kvásek, kromě asi 1 cm, z lahve vylijeme do zadělávací mísy a přidáme 1,5 hrnku celozrnné ječné mouky a 2 až 2,5 hrnku pšeničné celozrnné mouky. Přidáme 1 lžíci soli, 1 lžíci kmínu a zaděláme v tužší těsto.  Pozor, již nepřidáváme žádnou vodu. 

Pokud je kvásek aktivní, těsto kyne zhruba 30 minut, poté utvoříme bochánek nebo večku, kterou vyválíme v mouce a dáme kynout na plech. Chleba kyne na plechu asi 10 až 15 minut, pečeme na 160 °C cca 35 až 40 minut, trouba musí být předehřátá.

Protože jsme chleba před pečením vyváleli v mouce, nepotíráme vodou. Ječná mouka má méně lepku, kyne rychleji nežli pšeničná. Chléb je tak lépe stravitelný než chléb pečený pouze z pšeničné mouky, je lehčí, v troubě však praská, takže kůrka není souvislá. Nezapomeňte na klasické chlebové koření – fenykl, koriandr, kmín – komu tato kombinace chutná, používejte ji, chleba bude lépe stravitelný.

Chutný a trvanlivý

Proč kváskový chleba chutná tak skvěle? Může za to právě specifická nakyslá chuť kvásku, také je lépe stravitelný a má vyšší výživovou hodnotu. Tím, že kvásek okyseluje těsto, v chlebu vznikne prostředí, ve kterém se nedaří jiným druhům bakterií a plísním. Proto vám poctivý kváskový chléb vydrží chutný klidně i celý týden, dokonce se doporučuje jej pro lepší stravitelnost konzumovat až dva dny po upečení. Kváskový chleba je také přívětivější k cukrovkářům, protože má nižší glykemický index (podle některých zdrojů GI 68 oproti 100). Když už si upečete vlastní kváskový chléb, nezapomeňte, že perfektní řez zajišťuje kvalitní nůž na chleba – ten by v žádné kuchyni neměl chybět.

K domácímu chlebu vám bude nejvíce chutnat domácí česneková pomazánka. Pro její přípravu není potřeba mnoho surovin a určitě je máte všechny doma.

Už se vám sbíhají sliny? Přejeme, ať se pečení vydaří!


Zdroj: countrylife.cz, Iva Georgievová: „Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu“

Kváskový chléb

Dříve než se pustíme do samotného receptu, tak si ujasníme, co vlastně ten kvásek je. Lidé, kteří rádi pečou například koláče (nebo tzv. buchty) si budou nejspíše myslet, že kvásek je směs používaná pouze na sladké pečení (připravený z droždí, mléka a cukru). My zkušení chlebaři však víme, že kvásek na pečení chleba získáme prokvašováním mouky s vodou.

Pokračování textu Kváskový chléb