Celozrnný chléb
Celozrnná mouka obsahuje rozemletá celá zrna na rozdíl od „bílé“ mouky, která obsahuje pouze vnitřní část zrna (endosperm). Celozrnná mouka má tak vyšší nutriční hodnotu a je výživnější. Více o srovnání bílé mouky s celozrnnou moukou. Potřebujeme: 2,5 lžičky instantního droždí 1/3 šálku vody 1/4 šálku rostlinného oleje 1/4 šálku medu nebo javorový sirup 3,5 šálku celozrnné […]
Kváskový chléb
Dříve než se pustíme do samotného receptu, tak si ujasníme, co vlastně ten kvásek je. Lidé, kteří rádi pečou například koláče (nebo tzv. buchty) si budou nejspíše myslet, že kvásek je směs používaná pouze na sladké pečení (připravený z droždí, mléka a cukru). My zkušení chlebaři však víme, že kvásek na pečení chleba získáme prokvašováním […]
Žitný chléb
Žitný chléb nám velmi pomáhá při čištění střev, pozor ale na jeho nadměrnou konzumaci. Žito obsahuje velké množství sacharidů (kolem 70 %) a tuků, které nám mohou udělat vrásky na čele při příští návštěvě váhy. Proto bychom měli konzumovat chléb v rozumné míře. Potřebujeme: 1 šálek mandlové mouky ¾ šálku lněných semínek půl lžičky soli […]