Jak na kvásek?

Konečně jste se odhodlali k tomu, že si upečete vlastní domácí chleba, ale trošku vám to kazí představa, že si budete muset vypěstovat kvásek? Žádný strach, nejde o nic složitého. Během pár dnů bude na světě.

Potřebujeme:

  • velkou sklenici
  • potravinářskou fólii
  • gumičku
  • 100 g žitné mouky (+ 200 g)
  • 100 ml vlažné vody (+ 200 ml)

Postup:

  • 1. den (založení)
    • Ve sklenici smícháme žitnou mouku s vodou.
      Vznikne nám těsto kašovité konzistence.
    • Na skleničku dáme potravinářskou fólii a uchytíme gumičkou.
    • Skleničku necháme přes noc odpočívat na teplém místě (ideální teplota je kolem 30 °C).
  • 2. den (krmení)
    • Těsto ještě promícháme a ochutnáme – kvásek by měl být lehce kyselý a měl by příjemně vonět.
      – Je kyselý –> přidáme 100 ml mouky a 100 ml vlažné vody. Promícháme a necháme stát na teplém místě.
      – Není kyselý -> promícháme a necháme stát do dalšího dne opět na teplém místě.
  • 3. den (krmení)
    • Přidáme opět 100 ml mouky a vlažné vody. Promícháme. Necháme stát na teplém místě.
  • 4. den (pečení)
    • Kvásek je kyselý a plný bublinek. Můžeme péct.

Vždy si nechte alespoň lžičku kvásnu v malé skleničce, ať s každým pečením nemusíte zakládat nový kvásek. Ulehčí vám to mnoho práce.
Pokud nemáte odvahu, nebo všechny vaše prozatimní pokusy selhaly, podívejte se na Kváskovou mapu a zjistěte, který z vašich sousedů by se rád o kousek mladého kvásku podělil.
Přejeme mnoho úspěchů.

Tip: recept na kváskový chleba