Site icon Recepty na chleba

Celozrnný chléb

Celozrnná mouka obsahuje rozemletá celá zrna na rozdíl od „bílé“ mouky, která obsahuje pouze vnitřní část zrna (endosperm). Celozrnná mouka má tak vyšší nutriční hodnotu a je výživnější. Více o srovnání bílé mouky s celozrnnou moukou.

Potřebujeme:

Postup:

  1. Do velké mísy smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme,
    dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn
  2. Poté přesuneme těsto do mísy lehce vymaštěné olejem a modelujeme,
    dokud se nám nebude zdát hladké a vláčné
  3. Dále položíme těsto do mísy, kterou přikryjeme,
    a necháme těsto kynout 60-70 minut na teplém místě
  4. Až nám těsto nakyne, přeneseme jej do oleje vymazané pracovní plochy
    a vytvarujeme jej
  5. Poté bochník opět necháme kynout 60-70 minut
  6. Mezitím si předehřejeme troubu na 175 °C
  7. Chléb pečeme asi 40-50 minut, záleží na troubě a barvě kůrky

 

Exit mobile version