08 Zář

Celozrnný chléb

Celozrnná mouka obsahuje rozemletá celá zrna na rozdíl od „bílé“ mouky, která obsahuje pouze vnitřní část zrna (endosperm). Celozrnná mouka má tak vyšší nutriční hodnotu a je výživnější. Více o srovnání bílé mouky s celozrnnou moukou.

Potřebujeme:

  • 2,5 lžičky instantního droždí
  • 1/3 šálku vody
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1/4 šálku medu nebo javorový sirup
  • 3,5 šálku celozrnné mouky
  • 1/4 šálku odtučněného sušeného mléka
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Do velké mísy smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme,
    dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn
  2. Poté přesuneme těsto do mísy lehce vymaštěné olejem a modelujeme,
    dokud se nám nebude zdát hladké a vláčné
  3. Dále položíme těsto do mísy, kterou přikryjeme,
    a necháme těsto kynout 60-70 minut na teplém místě
  4. Až nám těsto nakyne, přeneseme jej do oleje vymazané pracovní plochy
    a vytvarujeme jej
  5. Poté bochník opět necháme kynout 60-70 minut
  6. Mezitím si předehřejeme troubu na 175 °C
  7. Chléb pečeme asi 40-50 minut, záleží na troubě a barvě kůrky