09 Lis

Chléb z droždí od Petry

Chléb je tu s námi v různých podobách už asi 5000 let. Za dob českých králů se mu dostávalo velké pocty, kdy jej při korunovaci upřednostňovali dokonce před zlatem. V dnešní době mám ale pocit, že se mu nedostává ani z poloviny takové pozornosti jako kdysi.

Proto si sama peču kváskový chléb už druhým rokem. Tak jsme si na něj doma zvykli, že si po kupovaném chlebu ani nezasteskneme. Ale ne každému se chce shánět nebo vyrábět kvásek, takže přichází na řadu droždí. Bylo pro mě příjemnou změnou zkusit chléb z droždí, který je hotový asi za 2,5 hodiny i s kynutím. Výsledná chuť je malinko kyselejší, než u chleba kváskového (to je samozřejmě přidaným octem), ale stejně mnohem lepší než ten kupovaný.

 chleba-z-drozdi 

 Recept:

chleb-z-drozdi

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g žitné chlebové mouky
  • 30 g droždí
  • 20 ml octa (kvasného lihového)
  • 20 g soli
  • 5 g kmínu
  • 30 g lněného semínka (možné vynechat)
  • 5 g koriandru (možné vynechat)
  • 550 ml vlažné vody

 

Postup:

Smícháme všechny ingredience a vypracujeme hladké těsto, které jemně poprášíme moukou a necháme 30 minut kynout. Po této době těsto znovu propracujeme na pomoučené pracovní desce (vytlačíme přebytečný vzduch a zajistíme rovnoměrnější pórovitost výsledného chlebu) a přendáme do ošatky nebo do mísy vyložené utěrkou a vysypané trochou mouky, kde necháme chléb opět nakynout.

Mezitím rozehřejeme troubu na 250 °C a před vložením chleba do trouby ji zapaříme, buď vodou z rozprašovače, nebo nalijeme vodu do nádoby na dně trouby (cca 0,5 dl). Chléb pečeme 10 minut při teplotě 250 °C a po této době teplotu snížíme na 200 °C a chléb dopékáme dalších 30–40 minut dozlatova. Hotový chléb poznáme podle poklepání na spodní stranu, kdy uslyšíme dutý zvuk. Pekaři říkají, že správně upečený chléb zvoní.

testo-na-chleb

Čerstvě upečený chléb je výborný samotný nebo třeba s pomazánkou z červené čočky, kořenové zeleniny, česneku, lahůdkového droždí a mleté papriky.

Dobrou chuť přeje Petra!

30 Zář

Babiččin bramborový chléb

Potřebujeme:

  • 1 kg mouky (750 g bílé, 250 g tmavé žitné)
  • 375 g brambor
  • 1 kostka kvasnic
  • Voda
  • Sůl
  • Kmín

Postup:

Do mísy prosejeme přes sítko mouku a uděláme dolík, do kterého přidáme kousek namočeného kvásku (buď z předešlého chleba, nebo si 3 dny předem smícháme malé množství mouky, kvasnic, vlažné vody a vařených brambor a necháme odstát), kvasnice, vodu, a zpracujeme v řídké těsto. Necháme 3 hodiny odpočinout.

Nastrouháme si vařené brambory, které společně se solí a kmínem postupně vmícháme do odpočinutého těsta, dokud nezhoustne ve středně husté těsto. Další 2 hodiny necháme odpočinout.

Převálíme a těsto dáme do ošatky vysypané moukou. Troubu rozpálíme na maximum a na pomoučený plech vyklopíme chléb, potřeme jej vodou a dáme do rozpálené trouby, aby se vytvořila pěkná kůrka.

Pak troubu zeslabíme a pečeme mírně asi 1 hodinu a 45 minut.

08 Zář

Celozrnný chléb

Celozrnná mouka obsahuje rozemletá celá zrna na rozdíl od „bílé“ mouky, která obsahuje pouze vnitřní část zrna (endosperm). Celozrnná mouka má tak vyšší nutriční hodnotu a je výživnější. Více o srovnání bílé mouky s celozrnnou moukou.

Potřebujeme:

  • 2,5 lžičky instantního droždí
  • 1/3 šálku vody
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1/4 šálku medu nebo javorový sirup
  • 3,5 šálku celozrnné mouky
  • 1/4 šálku odtučněného sušeného mléka
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. Do velké mísy smícháme všechny ingredience a pořádně promícháme,
    dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn
  2. Poté přesuneme těsto do mísy lehce vymaštěné olejem a modelujeme,
    dokud se nám nebude zdát hladké a vláčné
  3. Dále položíme těsto do mísy, kterou přikryjeme,
    a necháme těsto kynout 60-70 minut na teplém místě
  4. Až nám těsto nakyne, přeneseme jej do oleje vymazané pracovní plochy
    a vytvarujeme jej
  5. Poté bochník opět necháme kynout 60-70 minut
  6. Mezitím si předehřejeme troubu na 175 °C
  7. Chléb pečeme asi 40-50 minut, záleží na troubě a barvě kůrky

08 Zář

Kváskový chléb

Dříve než se pustíme do samotného receptu, tak si ujasníme, co vlastně ten kvásek je. Lidé, kteří rádi pečou například koláče (nebo tzv. buchty) si budou nejspíše myslet, že kvásek je směs používaná pouze na sladké pečení (připravený z droždí, mléka a cukru). My zkušení chlebaři však víme, že kvásek na pečení chleba získáme prokvašováním mouky s vodou.

Potřebujeme:

  • Půl dne předem připravit kvásek:
    • 40 g kvásku
    • 140 g vody   
    • 140 g žitné mouky 
  • Po rozkvašení přidáme:
    • 140 g mléka/vody
    • 2 lžíce oleje
    • 340 g pšeničné chlebové mouky
    • 1 lžička kmínu
    • 1 lžička cukru
    • 2 lžičky soli

Postup:

  1. Vezmeme kvásek z lednice, rozkvasíme moukou a vodou půl dne předem, klidně déle
  2. Po rozkvašení přidáme mléko/vodu, mouku, kmín, cukr a sůl a zpracujeme těsto (ručně nebo robotem), nakonec přidáme olej
  3. Vypracované těsto vložíme do mísy vymazané olejem a necháme kynout 2-3 hodiny na teplém místě
  4. Vykynuté těsto zpracujeme a vymodelujeme z něj tvar chleba a dáme opět kynout např. do ošatky na další 2 hodiny
  5. Rozehřejeme si troubu na 240 °C i s plechem, na kterém budeme péct
  6. Chléb přemístíme na pečící papír a nařízneme (můžeme zkusit postříkat jej trochu vodou)
  7. Poté chléb opatrně přesuneme na plech a pečeme 10-15 minut
  8. Po 15 minutách ztlumíme troubu na 190 °C a dopečeme dalších 35 minut podle trouby a barvy kůrky

 

Tip: Správnou teplotu kvásku můžeme zajistit tím, že ho vložíme do trouby a rozsvítíme mu světýlko. V troubě se světýlkem se vytvoří ideální teplota.

Zajímavost: proces kvašení kvásku