Jak na kvásek?

Konečně jste se odhodlali k tomu, že si upečete vlastní domácí chleba, ale trošku vám to kazí představa, že si budete muset vypěstovat kvásek? Žádný strach, nejde o nic složitého. Během pár dnů bude na světě.

Potřebujeme:

  • velkou sklenici
  • potravinářskou fólii
  • gumičku
  • 100 g žitné mouky (+ 200 g)
  • 100 ml vlažné vody (+ 200 ml)

Postup:

  • 1. den (založení)
    • Ve sklenici smícháme žitnou mouku s vodou.
      Vznikne nám těsto kašovité konzistence.
    • Na skleničku dáme potravinářskou fólii a uchytíme gumičkou.
    • Skleničku necháme přes noc odpočívat na teplém místě (ideální teplota je kolem 30 °C).
  • 2. den (krmení)
    • Těsto ještě promícháme a ochutnáme – kvásek by měl být lehce kyselý a měl by příjemně vonět.
      – Je kyselý –> přidáme 100 ml mouky a 100 ml vlažné vody. Promícháme a necháme stát na teplém místě.
      – Není kyselý -> promícháme a necháme stát do dalšího dne opět na teplém místě.
  • 3. den (krmení)
    • Přidáme opět 100 ml mouky a vlažné vody. Promícháme. Necháme stát na teplém místě.
  • 4. den (pečení)
    • Kvásek je kyselý a plný bublinek. Můžeme péct.

Vždy si nechte alespoň lžičku kvásnu v malé skleničce, ať s každým pečením nemusíte zakládat nový kvásek. Ulehčí vám to mnoho práce.
Pokud nemáte odvahu, nebo všechny vaše prozatimní pokusy selhaly, podívejte se na Kváskovou mapu a zjistěte, který z vašich sousedů by se rád o kousek mladého kvásku podělil.
Přejeme mnoho úspěchů.

Tip: recept na kváskový chleba 

Kváskový chléb

Dříve než se pustíme do samotného receptu, tak si ujasníme, co vlastně ten kvásek je. Lidé, kteří rádi pečou například koláče (nebo tzv. buchty) si budou nejspíše myslet, že kvásek je směs používaná pouze na sladké pečení (připravený z droždí, mléka a cukru). My zkušení chlebaři však víme, že kvásek na pečení chleba získáme prokvašováním mouky s vodou.

Pokračování textu Kváskový chléb