Konečně jste se odhodlali k tomu, že si upečete vlastní domácí chleba, ale trošku vám to kazí představa, že si budete muset vypěstovat kvásek? Žádný strach, nejde o nic složitého. Během pár dnů bude na světě.
Potřebujeme:
- velkou sklenici
- potravinářskou fólii
- gumičku
- 100 g žitné mouky (+ 200 g)
- 100 ml vlažné vody (+ 200 ml)
Postup:
- 1. den (založení)
- Ve sklenici smícháme žitnou mouku s vodou.
Vznikne nám těsto kašovité konzistence. - Na skleničku dáme potravinářskou fólii a uchytíme gumičkou.
- Skleničku necháme přes noc odpočívat na teplém místě (ideální teplota je kolem 30 °C).
- Ve sklenici smícháme žitnou mouku s vodou.
- 2. den (krmení)
- Těsto ještě promícháme a ochutnáme – kvásek by měl být lehce kyselý a měl by příjemně vonět.
– Je kyselý –> přidáme 100 ml mouky a 100 ml vlažné vody. Promícháme a necháme stát na teplém místě.
– Není kyselý -> promícháme a necháme stát do dalšího dne opět na teplém místě.
- Těsto ještě promícháme a ochutnáme – kvásek by měl být lehce kyselý a měl by příjemně vonět.
- 3. den (krmení)
- Přidáme opět 100 ml mouky a vlažné vody. Promícháme. Necháme stát na teplém místě.
- 4. den (pečení)
- Kvásek je kyselý a plný bublinek. Můžeme péct.
Vždy si nechte alespoň lžičku kvásnu v malé skleničce, ať s každým pečením nemusíte zakládat nový kvásek. Ulehčí vám to mnoho práce.
Pokud nemáte odvahu, nebo všechny vaše prozatimní pokusy selhaly, podívejte se na Kváskovou mapu a zjistěte, který z vašich sousedů by se rád o kousek mladého kvásku podělil.
Přejeme mnoho úspěchů.