16 Zář

Pšenično-žitný domácí chleba

Máte s přípravou chleba někdy trápení? Někdy vám málo vykyne. Jindy raději vůbec nanaskočí kůrka. Nevěšte hlavu a buďte trpěliví. Základem je totiž na těsto nespěchat a pořádně se mu věnovat. S takovou péčí a láskou se vám povést prostě musí!

Potřebujeme:

  • 150 g žitné celozrnné mouky
  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 320 ml vody
  • 1 lžička kvásku
  • půl lžičky soli
  • špetka drceného kmínu

Na samotné pečení budete ještě potřebovat skleněný pekáč nebo nějaký větší hrnec. Obojí samozřejmě s víkem.

Postup:

Kvásek, všechnu mouku, sůl i drcený kmín postupně spojte ve větší míse. Přidejte vodu a vše rukou smíchejte v lehce lepivé těsto. Až budete mít všechny ingredience spojené, zabalte mísu do potravinářské fólie nebo do igelitového sáčku. Těsto nechte přes noc (10 – 12 hodin) odpočívat v pokojové teplotě.

Na druhý den těsto nakynulo zhruba o ⅓. Pracovní plochu si pomoučete a těsto na ni vyklopte. Přikryjte utěrkou a nechte odpočívat ještě zhruba 20 minut. Těsto se lehce rozteklo. Aby pak v troubě chleba lépe vyskočil, přeložte jej. Horní dva konce překlopte přes spodní konce. Levé kraje překlopte přes pravé a obráceně. Vznikne vám pěkný balíček.

Na dno velké mělké mísy si dejte utěrku. Vysypejte celozrnou moukou a balíček na ni přeneste. Posypejte další vrstvou mouky a vše zakryjte dostatečně velkým igelitovým pytlíkem. 2 hodiny nechte kynout. Těsto zvěští objem o zhruba ⅓ až ½. V tuto chvíli je připraveno na troubu.

Do trouby dejte hrnec i s víkem. Zapněte ji na 250 °C. Do rozpáleného hrnce opatrně vložte připravené těsto. Nezapomeňte na víko a pečte 10 minut. Poté víko sundejte a pečte dalších 25-35 minut – v závislosti na barvě kůrky.

Až je kůrka krásně hnědá, vytáhněte z trouby a nechte pomalu na mřížce vychladnout. Dobrou chuť.