Dříve než se pustíme do samotného receptu, tak si ujasníme, co vlastně ten kvásek je. Lidé, kteří rádi pečou například koláče (nebo tzv. buchty) si budou nejspíše myslet, že kvásek je směs používaná pouze na sladké pečení (připravený z droždí, mléka a cukru). My zkušení chlebaři však víme, že kvásek na pečení chleba získáme prokvašováním mouky s vodou.
Potřebujeme:
- Půl dne předem připravit kvásek:
- 40 g kvásku
- 140 g vody
- 140 g žitné mouky
- Po rozkvašení přidáme:
- 140 g mléka/vody
- 2 lžíce oleje
- 340 g pšeničné chlebové mouky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
Postup:
- Vezmeme kvásek z lednice, rozkvasíme moukou a vodou půl dne předem, klidně déle
- Po rozkvašení přidáme mléko/vodu, mouku, kmín, cukr a sůl a zpracujeme těsto (ručně nebo robotem), nakonec přidáme olej
- Vypracované těsto vložíme do mísy vymazané olejem a necháme kynout 2-3 hodiny na teplém místě
- Vykynuté těsto zpracujeme a vymodelujeme z něj tvar chleba a dáme opět kynout např. do ošatky na další 2 hodiny
- Rozehřejeme si troubu na 240 °C i s plechem, na kterém budeme péct
- Chléb přemístíme na pečící papír a nařízneme (můžeme zkusit postříkat jej trochu vodou)
- Poté chléb opatrně přesuneme na plech a pečeme 10-15 minut
- Po 15 minutách ztlumíme troubu na 190 °C a dopečeme dalších 35 minut podle trouby a barvy kůrky
Tip: Správnou teplotu kvásku můžeme zajistit tím, že ho vložíme do trouby a rozsvítíme mu světýlko. V troubě se světýlkem se vytvoří ideální teplota.
Zajímavost: proces kvašení kvásku
Jedna myšlenka na “Kváskový chléb”
Komentáře nejsou povoleny.